Övervakningskamera – vanligare tillval till hemlarmet

Samtliga hemlarm, med uttryckning, har ett flertal tillval som användaren kan välja på. Med hemlarmets grundfunktioner skapas ett tryggt larm men med dessa tillägg kan fler funktioner och ytterligare trygghet skapas. Ett tillägg som är mycket populärt är en övervakningskamera. En kamera som både underlättar hantering av larmet och som ger användare större flexibilitet gällande användningsområde.

Integreras i befintligt system

Det går att köpa en separat övervakningskamera utöver hemlarmet – men det bästa är att köpa en som kan integreras med befintligt larm. Fördelen är framförallt att de olika larmdelarna kan kommunicera med varandra och skapa fler funktioner.

  • Inomhus

Via övervakningskameran som är monterad inomhus går det för larmoperatörerna att se vad som händer i olika delar av huset. Det ger därmed en ökad säkerhet. Många hemlarm har rörelsesensorer och kameror som aktiveras vid larm. Men med en kamera inkopplad till systemet, får operatörerna mer video att utgå ifrån.

Många väljer däremot detta tillägg för en helt annan funktion. Via en app går det att se vad kameran filmar i hemmet. Därmed går det via appen att se hur husdjuren mår, om spis och kaffebryggare är avstängd eller kommunicera med barnen som nyss kommit hem från skolan.

  • Utomhus

En övervakningskamera utomhus monteras främst för en ökad säkerhet. Det påvisar att larm finns vilket kan vara en åtgärd för att minska risken för inbrott. Dessutom kan larmoperatörerna se på dessa bilder vad som händer och agera utifrån det.

Alltid tillgängligt via appen

Det vanligaste är att en övervakningskamera som kopplas till ett hemlarm kan hanteras via en tillhörande app. Det är via samma app som det är möjligt att aktivera kameran och därmed se exakt vad som händer i hemmet.

Kameran kan även aktiveras av rörelsesensorer varpå en notis skickas via appen. Materialet som filmas sparas sedan ett visst antal dagar – vanligtvis via en molntjänst.

Behövs övervakningskamera?

Nej

För att få ett komplett skydd för hemmet behövs inte en övervakningskamera som tillval. I grundutbudet ska det följa med allt från brytlarm till dörrar till rörelsesensorer som även visar bilder till larmoperatören vid larm.

Ja

Övervakningskameran ger larmoperatören ytterligare information vilket gör att en korrekt bedömning kan ske av det som sker. Många privatpersoner väljer även att installera dessa kameror för att kunna ta del av vad som händer i, eller utanför hemmet. Detta utifrån säkerhet och funktionalitet.