Vilken hjulstorlek är lämplig för en mountainbike (MTB)?

Storleken på hjul och däck är ett omdebatterat ämne inom MTB-cyklingen. Förespråkare för såväl mindre som större hjul kan ha ganska starka åsikter i frågan. En gång i tiden hade alla mountainbikes 26-tumshjul, medan sedan dök 29-tumshjulen upp på marknaden. Denna större hjuldiameter skulle i större utsträckning kunna jämna ut gupp, samt inte tendera att dyka ner i mindre hål i leden på samma sätt. Nackdelen med dessa större hjul och däck är förstås att de är tyngre.

Därför togs en kompromiss fram – 27,5-tumshjulen. Syftet med dessa vara att jämna ut skillnaderna mellan de mindre hjulen och de större, genom att denna mellanstorlek skulle ha en mindre storlek. Man försökte med andra ord kombinera det bästa ur två världar. Vissa mountainbikecyklister föredrar 27,5-tumshjulen före 29-tummarna. Därför har mellanstorleken blivit väldigt populär.

Hur väljer jag rätt däck för mountainbikecykling?

Det är inte så enkelt som att det finns tre olika slags däck (ett för varje hjulstorlek). För att göra det hela lite mer förvirrande har även en plusstorlek tagits fram. Alla tre hjulstorlekar har även däck med plusstorlekar, vilka är betydligt bredare och ger en större kontaktyta mot marken och därmed bättre grepp. Dessa bredare däck ger dessutom med dämpning för dig som cyklist. Dessa sitter vanligtvis på de lite dyrare cyklarna eftersom de är ganska nya och dyra. Att använda dessa däck på en hardtail (en mountainbike med dämpning framtill) är ganska logiskt, eftersom det större gummidäcket ger viss dämpning.

Oavsett vilken storlek du väljer på hjul och däck, kan det göra stor skillnad för din cykels prestanda att använda däck av hyfsad kvalitet. Du bör välja däck utifrån den terräng du kommer cykla i, så om du främst kommer cykla omkring i leran bör du köpa däck med ett aggressivt däckmönster. Förmågan att anpassa hjulen och däcken genom att köra slanglöst (utan innerslang) är en annan fördel, då detta innebär en minskad risk för punkteringar. Om detta är möjligt står det vanligtvis på däcket och hjulet, men det är framför allt de lite dyrare MTB-cyklarna som erbjuder denna möjlighet.

Du kanske även uppskattar